Organisatie en beleid
Stichting Sportpromotie Twenterand Bij notariële akte d.d. 21 mei 2003 te Den Ham is opgericht de stichting Stichting Sportpromotie Twenterand met als doelstelling om sportevenementen te organiseren in de breedste zin van het woord.
In dat jaar werd de eerste sportwedstrijd georganiseerd in Vriezenveen: de Schipsloot tot Stouweloop hardloopwedstrijd dwars door het langgerekte dorp. In 2009 werd de hardloopwedstrijd verplaatst door het toenmalige bestuur naar het centrum van het dorp. Zie hier het ontstaan van de TwenterandRun in haar huidige vorm. Een van de allersnelste hardloopparcoursen.
In 2015 besloot het toenmalige bestuur, dat door de jaren heen regelmatig van samenstelling is gewijzigd, zich voor te bereiden op een door haar bedacht nieuw evenement, een unicum in Twente: een heuse Mudrun. Maar dan wel op zien plattelands: Tot de Nek in de Drek. In 2016 werd de eerste editie gehouden met een paar duizend deelnemers.
Aangemoedigd door dat succes ontstond in 2018 ook de Santa Run, althans een eigen versie daarvan. Steven Pig’s Santa Run. Ruim 1.000 Kerstmannen ’s avonds rennend dwars door het centrum van het dorp allerlei hindernissen trotserend.
In 2019 werden alle 3 evenementen (TwenterandRun, Tot de Nek in de Drek en Steven Pig’s SantaRun) voor het laatst georganiseerd met respectievelijk bijna 1.500, ruim 7.000 en ruim 1.400 deelnemers. Niet te vergeten mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers en sponsoren.
Corona
In de jaren 2020 en 2021 gingen de evenementen niet door, hoewel iedereen wel opgelijnd stond voor Steven Pig’s Santa Run eind 2021.
Tijdens het eerste jaar van de Corona periode bleek het toenmalige bestuur niet meer op een lijn te zitten omtrent het te voeren beleid, o.a. leidend tot uittredende leden.
Samen met enkele andere zeer betrokken sponsoren is er besloten om met een nieuw bestuur door te gaan. Zoals een goede overdracht betracht om zaken correct over te dragen heeft er een boekencontrole plaatsgevonden door een externe accountant en is er uitvoerig gesproken met een groot deel van de vrijwilligers actief in de commissie(s). Begin 2021 trad het nieuwe bestuur aan bestaande uit 1 oud lid en 2 nieuwe leden. Er is volledige decharge verleend aan de uitredende bestuursleden.
Structuur
Geen enkele organisatie kan zonder vrijwilligers en onder aanvoering van een kartrekker zijn er verschillende commissies ingesteld. Deels onder aansturing van nieuwe mensen, grotendeels onder ervaren vrijwilligers verbonden aan de evenementen.
De kartrekkers hebben vervolgens zelf hun eigen commissies vormgegeven met bestaande & nieuwe vrijwilligers. Een mooie mix van jong en oud, zowel in jaren alsook in betrokkenheid bij de evenementen.
Doel Stichting Sportpromotie Twenterand
Het stimuleren en bevorderen sport en beweging in het algemeen en voor de inwoner van Twenterand in het bijzonder door het organiseren van sportieve evenementen met als doel:
- De inwoners van Twenterand in beweging en gezonder te krijgen
- Met eventuele positieve baten een financiële bijdrage te leveren aan goede doelen
Beleid
In de gesprekken over de toekomst was een van de belangrijke punten dat de evenementen van ons blijven. Van ons allemaal en niet van een of ander groot merk. En ook dat het een sterk lokale uitstraling zal blijven behouden.
De eerste jaren kosten nieuwe evenementen altijd geld en dat zijn vaak de spannendste jaren, maar ook het weer kan een evenement goed vergallen. Als stichting willen wij open en transparant zijn in alles wat wij doen. Samen met goedkeuring van de kartrekkers hebben wij besloten om een aanvraag in te dienen voor het verkrijgen van de status Algemene Nut Beogende Instelling. Ook wel de ANBI-status genoemd. Jaarlijks zullen wij onze baten en lasten inzichtelijk maken, waarbij wij bij evt. baten deze ten goede zullen laten komen aan de gemeenschap. In eerdere jaren is dit gedaan door het beschikbaar stellen van een trimbaan.
Als bestuur en vrijwilligers van de Stichting Sportpromotie Twenterand zien wij af van enige vorm van financiële beloning anders dan de wettelijke toegestane vrijwilligers vergoeding.
Voor 2022 hebben wij een doel; het weer opstarten van het evenement in haar oorspronkelijk vorm van 2019. Dat betekent dat wij geen grote wijzigingen zullen doorvoeren in de opzet van de evenementen en bij voorkeur met dezelfde vrijwilligers, sponsoren en leveranciers zullen werken. Wel is de Triatlon Vroomshoop onderdeel geworden van de stichting met eigen lokale vrijwilligers m.u.v. het bestuur.
In 2020 en 2021 heeft de organisatie ingeteerd op de financiële middelen door de vaste kosten van de organisatie. De opbrengsten voor de evenementen wordt verkregen uit opbrengsten uit deelname, omzet van de feesten tijdens de evenementen, zeer gewaardeerde sponsoring en eventuele subsidies. Kosten worden volledig besteed aan inkoop van de middelen om de evenementen inclusief de feesten te organiseren.